English version
 
»
Uvodna strana
»
Osoblje
»
Oprema
»
Iz naše prakse
»
El. identifikacija
»
O psima
»
O mačkama
»
On-line saveti
»
Mapa grada
» Kontakt formular
» Galerija
» Video - Klinika vet
 

Vakcinacija pasa i mačaka protiv besnila i mikročipovanje kućnih ljubimaca.

 
Možda ste odavno već vlasnik jedne umiljate mace, brinete o njenoj udobnosti i osećate odgovornost za njeno zdravlje. Iz te odgovornosti proizilazi obaveza u pogledu informisanja, a time i proširenje znanja. Posebno onima, koji su bez ikakvog iskustva, dakle novim vlasnicima mačaka, želimo da ukratko pružimo najosnovnije informacije i pomognemo da već u početnom odnosu čovek-životinja ne prave greške sa lošim posledicama, na žalost, baš po njihovog četvoronožnog prijatelja.
Opšte
Mačka ima veoma izraženu individualnost i upornost kojom vam stalno daje do znanja šta želi. Iako rado boravi u društvu sa svojim srodnikom, ona dobro podnosi samoću, a svojim šarmom i ljupkošcu nagrađuje vašu naklonost kada se vratite kući. Mačka se lako prilagođava navikama i potrebama ukućana. Pokažite i vi razumevanje, obraćajte joj se blago uz postepeno približavanje. S obzirom da je po prirodi oprezna i nepoverljiva, dajte joj priliku da se oseti sigurnom i zaštićenom i da stekne poverenje u svoju okolinu.
Smeštaj u stanu
Mačka bi najradije odabrala sama. Ipak obratite pažnju da to bude miran kutak, i da nema promaje. Korpica za spavanje i oprema (parče tople tkanine ili manji dušek sa presvlakom) neka bude od materijala koji se lako čisti i održava, jer mačka više od svega voli čistoću.
Nužnik
Bez obzira što koristite kao podlogu za WC sandučić (pesak, strugotinu, novinski papir ili veštačke materijale koji se kupuju u kesama) važno je da macin WC uvek bude čist, što podrazumeva redovno, po potrebi i dva puta dnevno, menjanje sadržine sandučića. Neke vanredne situacije, nemir u kući i razne promene, posebno promena mesta boravka, (seobe) koje mačka doživljava kao pravi šok, čine životinju nesigurnom. Posledice mogu da budu vršenje nužde na mestu koje nije za to predviđeno, odbijanje hrane, pa čak i bolest. Imajte strpljenja i razumevanja. Posvetite joj malo više pažnje.
Nega i održavanje
Mačku po pravilu, ne treba kupati, osim u izuzetnim situacijama, ako je upala u blato, fekalije, naftu ili je došla u dodir sa otrovom. Pri tome koristite samo specijalni šampon za mačke uz temeljno ispiranje i sušenje krzna, posle čega je treba još neko vreme ostaviti u toploj prostoriji. Odavno je poznata urođena potreba mačke da uvek bude čista. Čestim lizanjem ona doteruje svoje krzno i odstranjuje s njega nečistoću. Podržite je u tome, negujući njeno krzno blagim četkanjem, a kod mačaka sa dugom dlakom, i češljanjem. Na taj način se najlakše i najbrže odstranjuju suvišne dlake iz krzna, pa će ih biti manje i u vašem stanu i u macinom stomaku, pa je za kućne mace koje nemaju priliku da izlaze na travnjake, potrebno predvideti malu veštačku livadu: trava posejana u nekoj posudi, ili proklijana pšenica (poželjno je da vlasi trave budu visine preko 10 cm). Oprez: većina sobnih ukrasnih biljaka u saksijama i vazama su otrovne za mačke.
Prostor za boravak i igru
Mačka je najsrećnija kada veći deo stana može smatrati svojom teritorijom. Malo mestašce na prozoru gde nema promaje sa obaveznim sigurnosnim rešetkama kroz koje se neće moći provlačiti (ne proveravajte priču o njenih sedam ili devet života jer pad mačke sa velike visine često završava sa prelomom kostiju ili smrću) uneće svežinu i vedrinu u macinu svakodnevnicu i zadovoljiti njenu urođenu potrebu za posmatranjem.
Vlasnici kuca sa baštama i dvorištima trebalo bi macu, koja je tek stigla u njihov dom, prvih mesec dana da drže u kuci. Tako će životinja prihvatiti stambeni prostor kao i svoj i (najverovatnije) kasnije neće lutati. Mace skitnice ugrožene su zaraznim bolestima i gradskim saobraćajem. Baš iz tih razloga, u odsustvu vlasnika, mačka ne bi trebalo da bude van kuće. Pokušajte da nađete nekog ljubitelja životinja koji će se pobrinuti da vaša maca svakog dana ima svežu hranu i vodu. I milovanje što nije manje važno. Zar to nisu skromni zahtevi?
Sama ili u društvu
Neke mace iako dobro podnose samoću, ipak rado žive u društvu svojih srodnika. Ako vam se čini da je vaša maca usamljena jer nemate dovoljno vremena za nju, razmislite da li biste mogli da držite dve ili više mačaka. Ovo podrazumeva vrlo ozbiljno razmatranje i ocenu sopstvenih mogućnosti, jer svaka nedovoljno zrela i na brzinu doneta odluka unapred osuđuje prekobrojne na nesreću, kada ih budete na ovaj ili onaj način otuđili. Ne oslanjajte se na priče kako se mačka uvek snađe, osvrnite se po ulici i videćete...
Najidealnije je da uzmete dve mačke iz istog legla. Ali, sa nešto tolerancije i takta mogla bi se neka maca sa strane navići na uhodanu kućnu atmosferu. Svakako treba računati sa fazom prilagođavanja, u kojoj vašoj prvoj maci treba da posvetite posebnu pažnju, kako ne biste izazivali ljubomoru. Kraća borba za prestiž je uobičajena i treba je tolerisati. Ipak treba da znate: kada imate tri životinje. Jedna je po pravilu uvek zapostavljena. Imajte, dakle dve, četri ili više mačaka, ali – procenite prethodno svoje mogućnosti i nemojte zaboraviti na problem koji nije mali, a to je:
Prekobrojnost macaka
Gotovo je sigurno da ljubitelji životinja, milujući svoje mace u toplom i udobnom stanu ne mogu a da bar ponekad ne pomisle na hiljade životinja – beskućnika koje su, često bolesne i gladne, izložene na milost i nemilost surovim adolescentima, samoživim ljudima i mnogim opasnostima gradske sredine, potucaju po ulicama, parkovima traže zaklon po kapijama i obilaze kontejnere ne bi li ugrabili koji otpadak hrane. Svi smo pomalo odgovorni za opštu zaštitu životinja, a ta odgovornost počinje odnosom prema sopstvenoj životinji. Ne dozvolite da potomci vaših životinja budu beskućnici i nezaštićeni vakcinama obolevaju od smrtonosnih bolesti, koje se sve više šire. Rešenje je kastracija mačke. Prednosti kastracije koju treba poveriti samo stručno osposobljenom veterinaru i koji je po pravilu bez štetnih posledica po zdravlje mačke, su višestruke. Ne samo što je sprečeno nekontrolisano kotenje, već je uspostavljen i mir u kući. Kastrirane ženke su privrženije svojim vlasnicima, ne muće ih više ljubavni jadi i ne izražavaju, na njima svojstven, buran način, čežnju za mužjacima. Mužjak će takođe biti mirniji i neće imati potrebu da stalno beži od kuće i luta a što je najvažnije, neće biti markiranja ćoškova i zidova, pa time i neprijatnih mirisa u stanu. Za kastraciju nije kasno ni četri ni pet nedelja posle parenja.
Ishrana mačaka
Od svih domaćih životinja, mačka je najizraženiji mesojed. Vlasnik to mora da zna, jer će nepoštovanje njenih bioloških potreba zbog pogrešne i neadekvatne ishrane, uveliko ugroziti zdravlje svoje mačke. Savet: Ne preterujte ni u čemu i ne budite isključivi u pogledu jelovnika. Veoma je štetno hraniti mačku samo iznutricama, samo crvenim mesom, samo ribom ili samo mlekom i sirom, jer takva ishrana umnogome narušava ravnotežu zastupljenosti svih hranljivih materija, vitamina, minerala i belančevina koje su potrebne njenom organizmu za normalan rast i razvoj. Ishrana treba da bude raznovrsna. Mačke neće pokazati interesovanje za hranu, ako je ona jednolična, što podrazumeva zastupljenost svih namirnica životinjskog porekla, uz dodatak ponekog povrća. Osnova ishrane su crveno i belo meso, srce, riba i džigerica (jednom nedeljno), ali treba uključiti i jaja, neslan sir, zečetinu, piletinu i kuvan pirinač. Neke mačke vole i kuvano mleko. Riba, bez obzira koje vrste, mora biti skuvana i očišcena od kostiju (mnogo je mačaka podvrgnuto hirurškim intervancijama zbog zaglavljene riblje kosti u jednjaku ili crevu). Kuvanje je važno zbog očuvanja hranljivih sastojaka, koji su u presnom stanju štetni za mačku, a i radi prenošenja ribljih parazita. To isto važi i za meso, posebno ako nije kupljena u mesarama. Nikada ne hranite mačku direktno iz frižidera. Najbolje je da njen obrok bude nešto topliji od sobne temperature. Ne samo riblja, već druge oštre kosti mogu prouzrokovati oštećenje koje se jedino hirurškim putem mogu sanirati. Zbog toga ih mačkama ne treba davati. S obzirom da kućne mace ne love, nedostatak kostiju u hrani mogu zameniti preparati kalcijuma, koji se dodaju obrocima. Teško je tačno reci koliki treba da bude obrok, jer to zavisi od vrste hrane, starosti, pola, bremenitosti, dojenja, težine mačke, pa i od godišnjeg doba, ali se za orjentaciju može uzeti podatak da je mački teškoj 5 kg potrebno oko 200 gr hrane dnevno. Ako ste se opredelili za industrijsku hranu, ne zaboravite da je za mačku najvažnija raznovrsnost. Ona će nekoliko puta uzastopce jesti istu hranu. Ne zaboravite i činiju sa uvek svežom vodom. Mačke su posebno osetljive na nedostatak vode u organizmu. Lakše ce podneti glad, nego žed.
Kako zaštititi mačku od bolesti
U prvom redu vakcinisanjem. Prvu posetu veterinaru trebalo bi obaviti odmah po uzimanju životinje u kuću, zbog:
- saveta
- čišcenja od parazita (pre vakcinisanja)
- vakcinisanja i
- ranog otkrivanja bolesti bez obzira na to koliko je životinja stara.
Vakcinisanjem štitite mačku od zaraznih bolesti i spasavate joj život.
Mnogi vlasnici životinj pod pojmom vakcine podrazumevaju vakcine protiv besnila, koja je zakonska obaveza vlasnika. Ovde je reč prvenstveno o višekomponentnoj vakcini protiv mačije kuge, mačije kijavice, leukoze i drugih zaraznih virusnih infekcija koje su za mačku smrtonosne. Svaki dobar vlasnik životinja osetiće se odgovornim za njeno zdravlje i, ako primeti znake bolesti, odvešće je veterinaru. Svaka životinja koja ne jede duže od 2 dana smatra se bolesnom. Međutim, i veterinaru je potreban vaš tačan izveštaj. Zbog toga, pre polaska, zabeležite sve promene koje ste uočili, jer je to veliki doprinos brzom postavljanju dijagnoze i ranom početku lečenja. Ako ste u veterinarsku ambulantu doneli malo mače zbog preventivnog vakcinisanja, držite ga u rukama i ne ostavljajte ga na pod ili na sto u ordinaciji, jer je lako moguće da je baš tu mesto zaraze, koju će preneti neka prethodno pregledana, a teško bolesna životinja. Obratite pažnju na sledeće moguće
simptome bolesti
- iscrpljenost, brzo zamaranje, odbijanje hrane,
- jako povećana ili smanjena temperatura (normalna telesna temperatura merena pektalno otprilike je 38 do 39,3 C), upadljiva žeđ, jak zadah iz usta, često povraćanje, kašalj, kratko i ubrzano disanje ili duboko usporeno disanje,
- upadljivo povećan opseg stomaka (ako nije trudnoća),
- učestalo ili izostalo mokrenje,
- promena boje ili količine mokraće,
- promena boje ili konzistencije stolice,
- izbacivanje glista,
- češanje, opadanje dlake, promene na koži,
- otresanje ušima (strano telo, crvenilo, pojava masne braon-crne mase), sekret iz ociju ili nosa, zamućene rožnjače, neprirodan položaj glave, zadebljan jezik, bolovi pri kretanju, otekline,
- grcevi, tikovi,
- gubitak svesti
S obzirom da se metabolizam mačke u mnogom razlikuje od metabolizma čoveka, ne lečite sami svoju životinju posežući za lekove iz humane medicine u vašim fiokama, jer neka od aktivnih supstancija leka, koja na čoveka deluje blagotvorno, na mačku može da deluje veoma štetno, a s obzirom na njenu malu telesnu težinu, potrebno je prilagoditi i doziranje. Prepustite to ipak veterinaru. Pravovremena intervencija skratiće trajne bolesti i sprečiće moguće komplikacije, a tim i nepotrebne troškove za vlasnike mačke.
I još nekoliko dobronamernih saveta
- macka čnije stvar, ona je živo biće koje traži pažnju i toplinu, uz to veoma osetljivo. Ne donosite je nikom na poklon, ako se prethodno niste uverili da je poželjna i dobrodošla u novoj sredini pa u tom slučaju neka to bude malo mače, nikako odrasla macka,
- mačka nije živa igračka za decu i unučiće, a s obzirom na njenu ćud ona neće podnositi grubost i surovost igara kojima su deca ponekad sklona. S punim pravom branice se kandžama. Vi ćete imati ogrebano dete a ona-ništa tužnije i ružnije od životinje izbačene na ulicu odneta na selo koje je već pretrpano donetim i ostavljenim životinjama, potrebno je samo malo truda da se veoma uspešno, na lep način usklade odnosi dete-životinja,
- bez preke potrebe nemojte mačku voditi na put, ni u kolima ni avionom, jer su to za mačke stresne situacije i ogroman napor za njen organizam. Zbog pojačanog lučenja hormona stresa dolazi do fizioloških poremećaja i povećanja utroška energije. Mačka je tada veoma uplašena ubrzano diše, često otvorenim ustima. Sve ovo utiče na pad otpornosti organizma i povećava mogućnost obolevanja od raznih bolesti, pa i onih neizlečivih. Ako ste to propustili da učinite ranije pre odlaska na put mačku svakako vakcinišite,
- ne lečite je sami, već potražite veterinara;
- obiđite knjižare i nabavite neki od priručnika o uzgoju, nezi i lečenju mačaka. Ovakva knjiga će vam pružiti mnogo interesantnih i detaljnih informacija. Vrlo je korisno jer proširuje znanje, a što je najvažnije biće vam pri ruci da u datoj situaciji potražite u njoj savet ili objašnjenje.
Kompletan program hrane i opreme za kućne ljubimce, vitamini i ostali prateći program poznatih svetskih brendova tipa Royal Canin, Hills, Eukanuba ...
Kompletan asortiman lekova, pomoćnih i lekovitih sredstava, dezificijensa i premiksa svih domaćih i vodećih stranih proizvođača.
 

Hiil's

Royal  Canin

Eukanuba

 
Copyright © 2004. SRBOVET doo
desing & powered by ZuJaVaC |DbaseHosting™|